En hashtag (eller en emneknagg som det heter på norsk) er kort fortalt et nøkkelord. Nøkkelordet brukes for å kategorisere og knytte sammen innlegg og felles interesser, og gjør det enklere å søke etter spesifikke emner på sosiale medier. Hashtaggen ble skapt av Twitter og ble fort veldig populært.
Hashtag oppsto i 2007, da folk brukte det til å legge ut, og finne informasjon om den store skogbrannen i San Diego. Twitterbrukere som hadde informasjon om brannen tagget innlegg med #sandiegofire. Andre brukere kunne dermed søke på denne hashtaggen og følge med på hva som skjedde. Hashtagger har siden hatt en betydelig rolle ved katastrofesituasjoner. I dag brukes de jevnlig i flere sosiale kanaler som Twitter, Instagram, Facebook og Google+. Her brukes de for å samle samtaler rundt temaer som for eksempel:
Events og konferanser
Eksempler:
#G7 (G7 møter)
#wef (World Economic Forum),
#EATForum (Gunhild Stordalens prosjekt)
Katastrofer
Eksempler:
#JeSuisCharlie
#PrayforHaiti
Helgedager og jubileer
Fritidsinteresser og sport
Eksempler:
#topptur
#birkebeinerene
#manUtd
Følelser og andre populære
Eksempler:
#opphisset
#fashion
#love
Slik lager du en hashtag
En hashtag består av tall og bokstaver. Ingen mellomrom eller andre tegn er tillat. Så når du lager en hashtag setter du altså sammen flere ord, uten mellomrom, med tegnet # foran. Taggen bør være relevant for de du ønsker å kommunisere med. Du kan enkelt lage en hashtag i et innlegg på Facebook, Twitter eller Instagram.
Har du laget en artikkel om byutvikling, som du ønsker å gjøre synlig for folk som er interessert i dette emnet, kan du for eksempel skrive et innlegg på Facebook eller Twitter med lenke til artikkelen og legge på hashtaggen #byuvikling:
Hvordan skape fremtidens by? #byutvikling
Du kan også lage en hashtag på «fremtidens by», for å få ytterligere synlighet på innlegget:
Hvordan skape #fremtidensby? #byutvikling
Du kan altså ha flere hashtagger. Disse kan legges til hvor som helst i innlegget, men vær oppmerksom på at budskapet ditt kan bli vanskelig å lese om det blir for mange av de.
Slik lager du et innlegg på Twitter med hashtag
Lag et nytt innlegg:
Skriv innlegget og legg på en hashtag:
Et voila! vi har postet en tweet med hashtaggen #fremtidensby.
Vi kan også søke på hashtagger som interesserer oss. Skriv #fremtidensby i søkefeltet så får du fram alle tweets som har benyttet denne hashtaggen.
På bildet over ser du at det også er mulig å sortere innleggene som benytter hashtaggen #byutvikling.
TOP – viser de innleggene som har skapt mest engasjement.
LIVE – viser en live feed av alt som postes med denne hashtaggen.
NEWS – viser innlegg som kommer fra nyhetskilder eller andre mediekanaler.
PHOTOS – viser en kollasj av bilder som postes.
VIDEOS – viser de innlegg som inneholder video.
MORE OPTIONS – viser flere valg for å sortere og se innleggene på forskjellig måte. Du kan for eksempel velge kun å se innlegg fra folk du følger.
Hvordan du omtaler andre i dine innlegg på Twitter
Du kan også benytte @-tegnet for å omtale en annen Twitter-bruker i ditt innlegg. Her er et eksempel:
Hva er ditt hus på månen? @kunnskapsbyen #fremtidensby
Da får Kunnskapsbyen en omtale og de får også beskjed om at du har nevnt de i ditt innlegg.
Hva med Facebook?
Her er det tilsvarende fremgangsmåte som på Twitter. Du skriver inn hashtaggen i ditt innlegg og poster. Forskjellen her, er at flere har private kontoer, som ikke er synlig for offentligheten. Det betyr at du må gjøre innlegget ditt synlig for alle om du ønsker å nå ut til flest mulig. Dette er en innstilling (se under).
Har du en bedriftsside på Facebook, så blir innleggene dine automatisk satt til å være offentlige, dersom siden er satt til å være offentlig.
Ønsker du å søke på et bestemt emne, gjør du dette ved bruk av hashtagger i søkefeltet.
Du kan også bruke hashtagger på Instagram og Google+.
Hvis du ønsker og vite mer om bruk av hashtagger (eller emneknagger) og hvordan du kan ta i bruk dette for å markedsføre deg og dine tjenester eller produkter, så ta kontakt med oss.