Har du noen gang lurt på hvorfor feeden din ser ut som den gjør på sosiale medier? Hvorfor du bare får opp opp videoer av søte dyr, mobilspill-annonser eller bokanmeldelser? Svaret er enkelt: algoritmer. Det er nemlig disse som bestemmer hvordan og når innhold skal dukke opp i feeden din. Dermed spiller de en stor rolle i hvordan du som bruker opplever plattformene.
Så, hvordan fungerer egentlig disse algoritmene? Når det kommer til sosiale medier, skiller vi gjerne mellom to typer:
Den sosiale grafen
Den sosiale grafen baserer seg på hvem du følger og deres interesser. Den brukes blant annet på Facebook, og innebærer at feeden din i stor grad består av oppdateringer og interaksjoner fra dine venner og bekjente. Algoritmen tar videre utgangspunkt i disse relasjonene når den velger ut innhold til din feed.
Interessegrafen
Interessegrafen er mer fokusert på din egen atferd på plattformen, og ikke nødvendigvis hvem du følger. Den prioriterer innhold basert på det du har likt, kommentert, delt og interagert med tidligere. Du kjenner kanskje igjen denne typen algoritme fra TikTok, der du raskt kan bli servert en strøm av videoer som treffer dine interesser perfekt.
Hvem bestemmer?
Selv om du ikke har direkte kontroll over algoritmene, er det fremdeles mulig å styre typen innhold du blir vist – til en viss grad. Ved å like, kommentere og dele innhold du faktisk interesserer deg for, kan du gi algoritmen et hint om hva du ønsker å se mer av.
Har du noen spørsmål om sosiale medier? Kontakt oss så hjelper vi deg gjerne.